logo
Місіонерська стратегія апостола Павла

1.5 Вирощування учнів

Роджер Хедланд в книзі "Місія церкви в світі" стверджує: "цілком очевидно, що Павло діяв за певним планом: відповідно до нього він пересувався з місця на місце, утворюючи нові групи віруючих. Час від часу він відвідував ці групи, бачився з призначеними пресвітерами, давав поради і настанови і, якщо потрібно, виправляв помилки. На одному місці Павло залишався досить довго, щоб належним чином навчити місцевих жителів і закласти міцні основи віри". З місцевих жителів Павло не переконував, а залишав тих, хто робить жорстоким своє серце проти істини і виділяв особливо спраглих, роблячи їх своїми учнями, підтвердження тому Дії 19: 8-10: "Прийшовши до синагоги, він відважно, три місяці, навчаючи та переконуючи про царство Боже. Але коли опиралися дехто й не вірили, і дорогу Господню лихословили перед народом, то він, залишивши їх, відділив учнів, і щодня проповідував у школі одного Тирана. Це продовжувалося до двох років, так що всі жителі Азії, слухали слово про Господа Ісуса, як юдеї, так і греки". Виявляється, якщо зосередитися не на переконання переконаних, а зайнятися серйозним вирощуванням учнів, то можна поширити Радісну новину по всій області, наприклад Запорізькій.

З першого розділу можна побачити, що Павло мав чітку стратегію виконання своєї місії перед Богом: він шукав нові території для поширення Євангелія, тобто не проповідував там, де вже проповідували - не будував на основі чужій. Також Павло йшов, перш за все, у синагоги, тому що у нього було тягар за свій народ рідної йому по крові. Не боячись труднощів, не йдучи від них, а долаючи гоніння і побиття за проповідь євангелія, він не зупинявся, а продовжував насаджувати нові церкви і, вирощуючи учнів, залишав у насаджених церквах вже готових пастирів.

місіонер апостол павло євангеліє церква